AGR

joi, 14 februarie 2019

Pui cu ardei sau pui basc a ma façon



                                                 Pui cu ardei sau pui basc a ma façon



                                   


Pui basc a ma façon. Aceasta este interpretarea mea a puiului basc din zona franceza. Puiul basc e o mancare de pui in sos de ardei si ceapa (piperade; daca vrei sa vezi cum se face piperade traditional citeste aceasta reteta). Aici eu am facut un mic artificiu prin folosirea ardeilor copti in loc sa pun ardeii cruzi sa fiarba in sos alaturi de ceapa. Rezultatul e unul cu usor gust de afumat, mai dulce si mai cremos (ardeii nu au coaja! vesel ). Cum vi se pare? Daca va place, data viitoare incercam varianta spaniola.


Ingrediente - Pui cu ardei :


800 gr carne de pui (4 pulpe superioare)
4 ardei grasi (2 rosii, 1 verde inchis si 1 galben)
1 ceapa mare (cca 200 gr)
5 catei de usturoi
1 lingura pasta de rosii
1 rosie medie coapta (cca 150 gr; sau 2 rosii din conserva)
100 ml vin alb
1 foaie dafin
1 fir cimbru
3/4 lingurita seminte fenicul macinate
sare, piper, chili fulgi (am folosit piment d'espelette)
3 linguri ulei;


Preparare : Pui cu ardei :


La inceput se coc ardeii, se curata de coaja, cotoare si seminte. Se colecteaza tot sucul pe care-l lasa. Daca aveti multe seminte in suc, strecurati-l inainte de a-l folosi in reteta. In reteta veti folosi tot sucul pe care-l colectati de la ardei la care adaugati apa incat sa aveti 150 ml in total.* ardeii se pot coace cu 1-2 zile inainte si se pasteaza la frigider, in sucul lor.


Intr-o cratita mai larga (25-30 cm) se incinge uleiul si se aseaza pulpele (presarate generos cu sare, piper negru si fulgi de chili) cu pielea in jos. Dupa ce se rumenesc frumos, se intorc si se prajesc la fel si pe a doua parte. Se scot pulpele intr-un bol acoperit. Daca puiul a lasat multa grasime scurgeti-o, lasand in cratita cam 3 linguri. Se adauga ceapa taiata pestisori si se caleste la foc mic pana se inmoaie bine de tot (cam 10 minute), fara a o lasa sa se rumeneasca.


Se adauga usturoiul strivit si se caleste 15 secunde. Se adauga pasta de rosii si se mai caleste 2 minute. Se stinge totul cu vin, rosia data pe razatoare (sau rosiile din conserva strivite cu furculita) si sucul de pe ardei (cu apa aferenta ca sa aveti 150 ml). Adaugati putina sare, foaia de dafin, feniculul si cimbrul. Aduceti sosul la fierbere. Cand fierbe adaugati bucatile de pui in sos.

Fierbeti mancarea cu capac, la foc mic, timp de aprox. 40-45 minute. Scoateti puiul fiert din mancare. Adaugati ardeii taiati fasii de cca 1cm. Fierbeti sosul cu capac inca 15 minute. In acest timp dregeti sosul de sare si chili (daca il doriti mai picant). Asezati puiul inapoi in sos si mai fierbeti fara capac inca 5 minute. E mai bun daca e lasat sa stea macar 1-2 ore sa se amestec gusturile. E bun cald cu orez, cartofi sau mamaliguta.



Pofta buna ! Suresa : e-retete.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu