AGR

joi, 14 februarie 2019

Rata chinezeasca sau rata Peking la cuptor



                                            Rata chinezeasca sau rata Peking la cuptor

                                 




Rata chinezeasca sau rata Peking, acesta este cadoul meu de Pasti pentru toti vizitatorii fideli. Am vrut sa fie ceva deosebit, ceva ce sigur nu ati mai mancat sau macar nu ati avut ocazia sa pregatiti acasa. Este o mica opera de arta. O rata cu o culoare perfecta, lucioasa si caramelizata deasupra, dar bine facuta si suculenta in interior. Recunosc ca am avut ceva emotii cand m-am apucat de ea, stiam ce vreau sa obtine (adica exact ce vedeti in poze) dar nu eram sigura ca reusesc doar cu aragazul meu. 


In China se folosesc cuptoare inalte in care ratele se pun atarnate de gat la copt, iar dedesubt se face foc pe lemne. E recomandat sa o serviti imediat dupa ce ati scos-o din cuptor, atunci aromele sunt maxime. Pielea crocanta e delicioasa si aromata.


Sper ca nu va speriati de lungimea retetei sau a ingredientelor, cei care ati mai gatit chinezarii de la mine de pe site aveti toate ingredientele la indemana. Iar textul retetei cuprinde mai mult explicatii despre importanta fiecarui pas. In mod normal in prima zi pregatirea ratei va ia doar 1 ora iar a doua zi doar 3 ore la cuptor.



Ingrediente -  Rata la cuptor :


1 rata ( de 2 kg )
1 mana sare mare


Umplutura :


1 lingurita rasa sare
1 lingurita rasa piper
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/4 ceapa
2 catei usturoi
2 linguri sos de soia
1 lingura suc de portocale


Glazura 1 :


1 lingura miere
1 lingura sos de soia
2 linguri otet de orez
50 ml apa


Glazura 2 :


2 linguri sos de soia
2 linguri otet de orez
1 lingura suc de portocale
1 lingurita ulei susan
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita ghimbir praf
1/4 lingurita chili pudra
2 catei usturoi
1 lingura miere
1 lingura zahar brun


Preparare  - Rata la cuptor :


Se incepe pregatirea ratei cu o zi inainte de a o coace!!! E indicat sa aveti o persoana care sa va ajute, fiindca unele operatii sunt mai greu de facut. Se curata rata de grasime in zona capului si in zona din spate. * nu aruncati grasimea de rata, este o "grasime buna" fara colesterol, asa ca o puteti pastra la congelator pentru alte mancaruri.  


Se freaca rata pe toata suprafata cu sare mare, pentru a-i reimprospata pielea, ca la un peeling vesel . Se spala apoi bine, inclusiv in interior, sub jet de apa rece. Se usuca cu servetele de bucatarie. Se mai curata de pene, daca nu a fost curatata bine. Se desface pielea de pe piept cu rabdare sa nu o rupem, la inceput cu mana si apoi introducand un pai pe sub piele si sufland pana se umfla. Asta e distractiv vesel.


Umplutura: Se amesteca sarea, piperul si ghimbirul si se freaca rata DOAR in interior cu acesta amestec. Se introduce in cavitate ceapa taiata felii, usturoiul taiat in doua si sosul de soia si sucul de portocale. Cu ajutorul unei frigarui din lemn sau metal "coaseti" pielea astfel incat sa sigilati cavitatea. Va puteti ajuta si de cateva scobitori pentru a fi siguri ca ati sigilat bine. Ideea e ca lichidele vor forma in interior abur care nu va lasa carnea sa se ususce in timpul coptului. Plus ca va fi infuzata de acele arome din interior.


Oparirea ratei: fierbeti 3-4 l apa pana clocoteste tare. Trebuie sa fie foarte fierbinte apa!!! Introduceti in zona gatului ratei un carlig de macelarie (vezi poze) astfel incat sa o puteti tine suspendata cu picioarele in jos. Cineva trebuie sa va tina rata de carlig deasupra chiuvetei. Cu ajutorul unei cani turnati apa fiarta peste rata, de jur imprejur, avand grija sa nu ratati nicio zona, rata trebuie sa fie bine oparita. Veti vedea cum pielea de pe ea se intinde. Suspendati rata pe un suport (eu am pus un sucitor lung intre doua scaune si un vas dedesubt in care sa curga apa si grasimea de pe rata) si uscati-o pe toata suprafata, cam 5 minute, cu uscatorul de par.



Pofta buna ! Info sursa : e-retete.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu