AGR

joi, 14 februarie 2019

Mini puiul iese perfect facut, coquelet la cuptor cu mustar


                             Mini puiul iese perfect facut,  coquelet la cuptor cu mustar






Clasic frantuzesc de duminica. Mini puiul iese perfect facut, suculent inclusiv in zona pieptului si rumen ca cel facut la rotisor datorita mierii adaugate in pasta cu care l-am uns. Cu sucul din tava am facut un sos cremos, aromat cu mustar si lamaie. Nu aveti nevoie decat de o salata langa el  (salata verde si ceapa verde drese cu putin ulei de masline si suc de lamaie). Daca totusi doriti ceva mai consistent, piureul de conopida merge foarte bine. La fel si cartofii copti cu mustar Dijon.


Ingrediente :


Coquelet la cuptor cu mustar
2 coquelet (de 500 gr fiecare)
30 gr unt la temp. camerei
1 lingura mustar 
1 lingurita miere 
2 catei usturoi
2 fire cimbru
sare, piper negru;


Sos de mustar :


100 ml lapte fierbinte
100 ml smantana (dulce pentru gatit 15% grasime)
10 gr faina
coaja de la 1/4 lamaie mica
1 lingurita cu varf mustar
sare, piper negru;



Portii: 4

Preparare : Coquelet la cuptor cu mustar 




Se sterge bine puiul sa fie uscata pielea, apoi se lasa timp de 1 ora sa revina la temp. camerei. Se mixeaza untul cu mustarul, mierea, sare si piper negru macinat ca sa obtineti o pasta moale. Cu aceasta pasta se ung puii peste tot, inclusiv sub pielea de sub piept. Se introduce in fiecare pui cate un catel de usturoi curatat si un fir de cimbru.

Se aseaza puii cu pieptul in jos (atentie!) intr-o tava termorezistenta (ideal ar fi sa mearga si pe plita, ca sa preparati sosul drect in ea). Tava trebuie sa cuprinda puii cu cativa cm intre ei, nu-i inghesuiti. Tava sa nu fie foarte mare, altfel la final nu veti avea suficient suc pentru prepararea sosului, in plus untul se poate arde.

Se da tava la cuptor la 200C timp de 15 minute. Se intorc puii, se ung cu sucul din tava si se mai coc inca 30-35 minute, tot la 200C. La mijlocul timpului ii mai ungeti o data cu sucul din tava. La final, daca ii intepati cu o furculita in zona pulpei, trebuie sa tasneasca suc clar. De asemenea ei vor fi foarte rumeni datorita mierii. Scoateti puii pe un platou si acoperiti-i lejer cu folie de aluminiu.

Puneti tava in care ati copt puii pe plita (daca tava nu merge pe plita, scurgeti sucul intr-o tigaie) la foc mic. Adaugati faina si amestecati cu telul pana faina se absoarbe in grasime. Adaugati treptat laptele fierbinte, in timp ce amestecati neintrerupt cu telul. Veti avea un sos bechamel cremos. Cand se ingroasa, adaugati smantana si coaja de lamaie  si aduceti iar la fierbere, amestecand in continuare. 

Veti avea un sos cremos mai subtire. Lasati sa dea cateva clocote. Adaugati mustar, sare si piper negru dupa gust. Omegenizati. Daca sosul este prea gros acum (trebuie sa curga usor de pe lingura) mai puteti adauga putin lapte pana obtineti consistenta dorita. Serviti puii imediat cu sosul de mustar alaturi.





Pofta buna ! Sursa : e-retete.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu